hond hond hond hond
Doe een donatie

Hond

“Een hond moet drie keer per dag worden uitgelaten”

Leuk! Een hond in huis. Maar er zijn een aantal afwegingen die u moet maken, voordat u tot aanschaf overgaat. Heeft u voldoende tijd en geld voor het houden van een hond? Past een hond in uw huishouden? Een hond moet drie keer per dag worden uitgelaten en heeft veel aandacht nodig. 

Afgaan op uiterlijk of karakter?
Als u een hond kiest is het verstandig te letten op of het dier bij u en uw gezin past. Ga niet teveel af op het uiterlijk of ras, dit zegt weinig over hoe een dier in elkaar steekt. De medewerkers in het asiel weten veel over het karakter van de honden die er zitten. Een goede reden om juist daar een kijkje te nemen!

Het uiterlijk van een hond zegt weinig over zijn karakter. Veel honden worden gefokt op uiterlijke kenmerken, zonder daarbij te letten op de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan.


Aanschaf
Voor een hond uit het asiel betaalt u gemiddeld honderd euro. Dat is weinig geld voor een dier dat medisch is onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Neem dus eerst een kijkje in het asiel, voordat u bij een fokker aanklopt. Bij de aanschaf van een dier via internet moet u op uw hoede zijn. Meestal gaat het hier om zogeheten broodfokkers die snel geld willen verdienen, ten koste van de gezondheid van de dieren.

“In het asiel is veel bekend over het karakter van de honden daar”
Kosten
Voor de verzorging, voeding en dierenartskosten van uw hond moet u rekenen op duizend euro per jaar. Daar komt vaak nog bij: opvangkosten tijdens vakantie, kosten voor een cursus of training of extra kosten bij ziekte. Wilt u niet voor financiële verrassingen komen te staan als uw hond ziek wordt, dan kunt u een huisdierenverzekering afsluiten.

 

Voorbereiding
Haal in ieder geval de volgende zaken in huis, voordat de hond komt:

  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Halsband + riem
  • Mand
  • Borstel of kam
Chippen & registreren
Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om honden te chippen en dat de registratie hiervan netjes wordt bijgehouden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen.

Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Hier ben je als eigenaar dus verantwoordelijk voor. Wie zich niet aan deze nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Lees hier meer over deze verplichting.