ikzoekbaas Ikzoekbaas Ikzoekbaas Mijn account Ikzoekbaas Kat Steun ons 0
ikzoekbaas Tips voor de baas

Kat

Een kat brengt gezelligheid in huis, maar ook verantwoordelijkheid. De verzorging omvat meer dan alleen voer en drinkwater geven. Veel katten worden graag aangehaald en hun vacht moet dagelijks worden gekamd. Bedenk voordat je een kat in huis haalt of je hier wel geschikt voor bent.

Afgaan op uiterlijk of karakter?

Een mooie kat kan zich heel erg misdragen en andersom. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar het uiterlijk. Bedenk van tevoren welk type kat bij je past en wat je leuk vindt aan een kat: bijvoorbeeld een schootkat, of een actieve buitenkat. Laat je in het asiel goed voorlichten.

Aanschaf

Voor een kat uit het asiel betaal je gemiddeld 100 euro. Daarvoor is het dier medisch onderzocht, voorzien van de nodige inentingen en gechipt en geregistreerd. Onze dierenopvangcentra hanteren verschillende tarieven, zowel voor volwassen katten en kittens. Ook raskatten en kittens zitten in het asiel. Kijk daar dus eerst, voordat je een nestje bij een fokker gaat bezichtigen. Bij een internetaankoop moet je goed opletten of de fokker te vertrouwen is. Sommige fokkers willen via internet snel geld verdienen, maar letten daarbij niet op de gezondheid van de dieren.


Kosten

Een kat kost ongeveer vierhonderd euro per jaar. Die kosten kunnen nog weleens oplopen door pensionkosten (vakantie) of dierenartskosten als het dier ziek wordt. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan als een kat ziek wordt, dan kun je een huisdierenverzekering afsluiten.

Belangrijk om te weten: een groot aantal raskatten wordt gefokt op uiterlijk, wat vaak gaat gepaard met gezondheidsproblemen.

Voorbereiding

Verder moeten de volgende zaken in huis gehaald worden:

  • Kattenbak + vulling
  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Krabpaal of –plank
  • Borstel of kam