ikzoekbaas Ikzoekbaas Ikzoekbaas Mijn account Ikzoekbaas Hond Steun ons 0
ikzoekbaas Tips voor de baas

Hond

Leuk! Een hond in huis. Maar er zijn een aantal afwegingen die je moet maken, voordat je tot aanschaf overgaat. Heb je voldoende tijd en geld voor het houden van een hond? Past een hond in je huishouden? Een hond moet drie keer per dag worden uitgelaten en heeft veel aandacht nodig.

Een hond moet drie keer per dag worden uitgelaten


Afgaan op uiterlijk of karakter?

Als je een hond kiest is het verstandig te letten op of het dier in het gezin past. Ga niet teveel af op het uiterlijk of ras, dit zegt weinig over hoe een dier in elkaar steekt. De medewerkers in het asiel weten veel over het karakter van de honden die er zitten. Een goede reden om juist daar een kijkje te nemen!

Het uiterlijk van een hond zegt weinig over zijn karakter. Veel honden worden gefokt op uiterlijke kenmerken, zonder daarbij te letten op de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan.

Aanschaf

Voor een hond uit het asiel betaal je tussen de 100 en 400 euro. Hiervoor is het dier medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Neem eerst een kijkje in het asiel, voordat je bij een fokker aanklopt. Bij de aanschaf van een dier via internet moet je op je hoede zijn. Meestal gaat het hier om zogeheten broodfokkers die snel geld willen verdienen, ten koste van de gezondheid van de dieren.

In het asiel is veel bekend over het karakter van de honden daar


Kosten

Voor de verzorging, voeding en dierenartskosten van een hond moet je rekenen op duizend euro per jaar. Daar komt vaak nog bij: opvangkosten tijdens vakantie, kosten voor een cursus of training of extra kosten bij ziekte. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan als de hond ziek wordt, dan kun je een huisdierenverzekering afsluiten.

Voorbereiding

Haal in ieder geval de volgende zaken in huis, voordat de hond komt:

  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Halsband + riem
  • Mand
  • Borstel of kam

Chippen & registreren

Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om honden te chippen en dat de registratie hiervan netjes wordt bijgehouden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen.
 
Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Hier ben je als eigenaar dus verantwoordelijk voor. Wie zich niet aan deze nieuwe regels houdt, riskeert een boete.