hond hond hond hond
Doe een donatie

Konijn & knaagdier

“Konijnen en veel knaagdieren zijn groepsdieren”

Konijnen hebben veel verzorging nodig. Twee keer per week het hok verschonen, aandacht geven, spelen. Bovendien zijn het groepsdieren, dus is het belangrijk om ze met soortgenoten bij elkaar te houden. Dit geldt ook voor veel knaagdieren, zoals ratten en cavia's. De meeste hamsters leven liever alleen. Een konijn en een cavia vormen ook geen goede combinatie. Let er wel op dat de dieren gecastreerd zijn, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over ongewenste zwangerschappen.

Speeddate
Behalve asielen zijn er ook speciale konijnen- en knaagdieropvangcentra. Daar zijn de medewerkers gespecialiseerd in de omgang met konijnen en knaagdieren. Omdat konijnen groepsdieren zijn, kunt u bij verschillende opvangcentra van de Dierenbescherming zelfs met uw konijn langskomen voor een speeddate. Daarbij wordt gekeken of er een 'match' is tussen uw konijn en de konijnen in het opvangcentrum.

“Een konijn kost tijd: twee keer per week het hok verschonen”

Kosten
Voor een konijn uit het asiel betaalt u een kleine vergoeding. Daarvoor is het dier onderzocht en gezond bevonden door een dierenarts, gevaccineerd, gechipt en geregistreerd en eventueel gecastreerd. Verder moet u rekening houden met kosten voor voer, materiaal om het verblijf in te richten en de dierenarts. Wilt u niet voor financiële verrassingen komen te staan als uw konijn ziek wordt, dan kunt u een huisdierenverzekering afsluiten.

Boodschappenlijstje konijn

  • Goed hok*
  • Materiaal om het hok in te richten, zoals hooi en stro
  • Voerbak + drinkbak of -flesje
  • Voer
  • Borstel of kam

* Een konijn heeft een ruim en goed geïsoleerd hok nodig met een uitloop naar buiten.