hond hond hond hond
Doe een donatie

Kat

Een kat brengt gezelligheid in huis, maar ook verantwoordelijkheid. De verzorging omvat meer dan alleen voer en drinkwater geven. Veel katten worden graag aangehaald en hun vacht moet dagelijks worden gekamd. Bedenk voordat u een kat in huis haalt of u hier wel geschikt voor bent. 

Afgaan op uiterlijk of karakter?
Een mooie kat kan zich heel erg misdragen en andersom. Daarom is het belangrijk dat u niet alleen kijkt naar het uiterlijk. Bedenk van tevoren welk type kat bij u past en wat u leuk vindt aan een kat: bijvoorbeeld een schootkat, of een actieve buitenkat. Laat u in het asiel goed voorlichten.

Aanschaf
Voor een kat uit het asiel betaalt u gemiddeld 100 euro. Daarvoor is het dier medisch onderzocht, voorzien van de nodige inentingen en gechipt en geregistreerd. Onze dierenopvangcentra hanteren verschillende tarieven, zowel voor volwassen katten en kittens. Ook raskatten en kittens zitten in het asiel. Kijk daar dus eerst, voordat u een nestje bij een fokker gaat bezichtigen. Bij een internetaankoop moet u goed opletten of de fokker te vertrouwen is. Sommige fokkers willen via internet snel geld verdienen, maar letten daarbij niet op de gezondheid van de dieren.
Kosten
Een kat kost ongeveer vierhonderd euro per jaar. Die kosten kunnen nog weleens oplopen door pensionkosten (vakantie) of dierenartskosten als het dier ziek wordt. Wilt u niet voor financiële verrassingen komen te staan als uw kat ziek wordt, dan kunt u een huisdierenverzekering afsluiten.

Belangrijk om te weten: een groot aantal raskatten wordt gefokt op uiterlijk, wat vaak gaat gepaard met gezondheidsproblemen.

 

Voorbereiding
Verder moeten de volgende zaken in huis gehaald worden:

  • Kattenbak + vulling
  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Krabpaal of –plank
  • Borstel of kam