ikzoekbaas Ikzoekbaas Ikzoekbaas Mijn account Ikzoekbaas Konijn & knaagdier Steun ons 0
ikzoekbaas Tips voor de baas

Konijn & knaagdier

Konijnen hebben veel verzorging nodig. Twee keer per week het hok verschonen, aandacht geven, spelen. Bovendien zijn het groepsdieren, dus is het belangrijk om ze met soortgenoten bij elkaar te houden. Dit geldt ook voor veel knaagdieren, zoals ratten en cavia's. De meeste hamsters leven liever alleen. Een konijn en een cavia vormen ook geen goede combinatie. Let er goed op dat de dieren gecastreerd zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over ongewenste zwangerschappen.

Konijnen en veel knaagdieren zijn groepsdieren

Speeddaten

Behalve dierenasielen heeft de Dierenbescherming ook speciale konijnen- en knaagdieropvangcentra. Daar zijn de medewerkers gespecialiseerd in de omgang met konijnen en knaagdieren. Omdat konijnen groepsdieren zijn, kun je bij verschillende opvangcentra van de Dierenbescherming zelfs met jouw konijn langskomen voor een speeddate. Daarbij wordt gekeken of er een 'match' is tussen het konijn en de konijnen in het opvangcentrum.Een konijn kost tijd: twee keer per week het hok verschonen

Kosten

Voor een konijn uit het asiel betaal je een vergoeding. Daarvoor is het dier onderzocht en gezond bevonden door een dierenarts, gevaccineerd, eventueel gechipt, geregistreerd en gecastreerd. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor voer, materiaal om het verblijf in te richten en de dierenarts. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan als het konijn ziek wordt, dan kun je een huisdierenverzekering afsluiten.


Boodschappenlijstje konijn

  • Goed hok*
  • Materiaal om het hok in te richten, zoals hooi en stro
  • Voerbak + drinkbak of -flesje
  • Voer
  • Borstel of kam
* Een konijn heeft een ruim en goed geïsoleerd hok nodig met een uitloop naar buiten.

Hoe krijg jij een Happy Konijn?

De Dierenbescherming heeft samen Dibevo het Happy Konijn project ontwikkeld om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden en verzorgen van konijnen.